Ok, la oss sensurere Internett og allting

En dansk domstol har pålagt nettilbyderen Tele2 å stenge kundene sine ute fra The Pirate Bay. Bakgrunnen er at den danske avdelingen av den internasjonale interesseorganisasjonen IFPI henvendte seg til dansk Tele2 og ba de blokkere The Pirate Bay. Da Tele2 ikke etterkom det danske kravet, gikk dansk IFPI rettens vei.

Det er ikke noe nytt at IFPI på vegne av mediebransjen argumenterer for autoritære midler som sensur og straff. Nå varsler Marte Thorsby at det kan bli aktuelt å prøve ut dette i det norske rettsapparatet. Dette kan bare karakteriseres som komisk, av to grunner. Haha.

For det første er ikke det norske rettsvesenet like rigid som det danske, og det er tvilsomt at en norsk rettsinstans vil pålegge en kommersiell nettilbyder å sensurere enkeltsider på nettet. Selv har jeg store vansker med å ta det danske rettsvesenet seriøst etter at det utviste et menneske født i Danmark til Tyrkia (på livstid).

For det andre skjer blokkeringen med filtre på navneservernivå, som betyr at alle danske Tele2-kunder kan fortsette å bruke The Pirate Bay hvis de setter opp alternative DNS-servere. Ev. kan de sette opp en dedikert proxy for Pirate Bay med Foxyproxy e.l., eller bruke en vev-proxy som Anonymouse.org. Ev. kan interesserte utføre samsøk på alle de andre torrentsøkemotorene som ikke er filtrert, via Youtorrent.com, eller rett og slett søke etter torrenter via Google. For IFPI vil vel ikke saksøke Google, eller?

Den friheten som gjorde at hjemmetilgang til nettet ble en kommersiell suksess på 90-tallet lar seg ikke så lett fjerne igjen. Det er vanskelig å avgjøre om IFPI-leder Marte Thorsby såpass oppegående at hun skjønner dette. Uansett vil skremme- og desinformerings-utfallene hennes i tabloidmediene ikke bety noe fra eller til for fildelere (eller plateselskap).

Del ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *