Aftenposten med gode Facebook-råd til ungdommen

I artikkelen Hjemsøkt av Facebook i Aftenposten, kommenterer Ulf Andenæs engelske tabloidmediers misbruk av Facebook-profilen til Martine Magnussen. Magnussen la ut festbilder av seg selv på Facebook, og engelsk presse brukte disse til å fremstille hennes livsstil som “løssluppen og fornøyelssyk”. Familien hennes fortviler, og sier at det blir skapt et misvisende inntrykk av personen de kjenner fra andre sammenhenger.

Det interessante er at Andenæs bruker eksemplet til å advare, ikke imot engelsk tabloidpresse, men imot nye medier som Facebook. Kommentaren avsluttes med følgende: Martine fra Norge ble ikke bare en drapsmanns rov, men hun har i tillegg – egenhendig og av vanvare – skaffet seg en medieprofil etter døden hun nok ikke hadde ønsket. Det vil kanskje være en dyrekjøpt påminnelse for andre.

I kjent tabloidstil bruker Andenæs den dreptes fornavn, og påstår i samme setning at det er hennes egen skyld at engelske tabloidmedier har misbrukt informasjon fra Facebook-kontoen hennes. Det var altså Magnussens egen skyld at engelsk presse skrev de dumme historiene om henne etter at hun ble drept.

I kommentaren er det minst fire selvmotsigelser. For det første, hvis man har et et ønske om å faktisk påvirke ungdom til å utvise større kritisk sans på diverse nettsamfunn, er det dumt å vifte med pekefingeren. Da gjør ungdom svært ofte det motsatte bare på pur f. For det andre,det er helt klart at det er engelsk tabloidpresse som har opptrådt uakseptabelt i denne saken. Det er deres misbruk av personopplysninger tatt ut av en semi-privat kontekst, i den hensikt å øke profitten, som er problemet – ikke det at Magnussen la ut bilder på profilen sin.

For det tredje, hvorfor forventer Andenæs at leserne skal kunne forholde seg kritisk til nye medier som Facebook, men ikke til engelsk tabloidpresse? Hvis man kan begripe at opplysninger på facebook-kontoen kan misbrukes, forstår man vel også at man ikke skal ta innholdet i tabloide aviser så seriøst? For det fjerde, når det er sånn at familien til den drepte sier at medieoppmerksomheten rundt denne saken har forstyrret dem i sorgprosessen, blir det bedre av at Aftenposten skriver at den drepte selv er skyld i de mest negative delene av medieomtalen?

Nettutgaven av artikkelen er for øvrig pent pyntet med “del på Facebook”-lenke. Selv et stort konservativt mediehus som Aftenposten må jo spille på lag med de kule ungdommene som bruker Facebook. Ev: Selv et lite rebelsk medieforetak som Aftenposten, som skriver så mye farlig, må jo spille på lag med de nye internasjonale mediegigantene.

Del ...
  •  
  •  
  •  
  •  

2 kommentarer til «Aftenposten med gode Facebook-råd til ungdommen»

  1. Folk på facebook velger selv å svekke personvernet om seg (og sine venner). Hvis teleselskapene eller nettleverandørene svekker det mot personenes vilje, er det litt verre. Uansett er der krefter (ofte med penger) som vil klare å fiske ut informasjonen når det gjelder. Medier, politiet og forsikringsselskaper. Det er umoralsk av dem. I en ideell verden har de moralske grenser. Grenseutprøving er økonomisk fordelaktig i mange situasjoner. Moralen blir av store firma og enkeltpersoner som kan tjene seg en slant på å gi mediene tilgang på sin venns profil skjøvet over til loven. Det må altså bli ulovlig å bruke informasjon om folk.

  2. Idéen om å gjøre det ulovlig å misbruke informasjon om folk er veldig god, og bør absolutt la seg gjennomføre innenfor rammene for dagens personvernslov. Fra § 1: Loven skal bidra til at personopplysninger blir behandlet i samsvar med grunnleggende personvernhensyn, herunder behovet for personlig integritet, privatlivets fred og tilstrekkelig kvalitet på personopplysninger. Misbruk kan da defineres som bruk av personopplysninger på lukkede nettsamfunn (ikke søkbart uten at man er innlogget som privatperson(!)), eller å konstruere nyhetssaker ut fra bilder/info fra privat eller semi-privat kontekst.

    Mediene i Magnussen-saken realiserer egentlig et slags 80-talls cracker-ideal, siden det går an, er det greit.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *