Om offentliggjøring av bilder av overgrepsmistenkte

Interpol offentligjør med jevne mellomrom bilder av voksne folk som befinner seg på “barneporno-bilder”. Formålet er selvsagt godt, nemlig å hindre ytterligere overgrep gjennom å finne en potensiell overgriper. Bildene blir distribuert til mediene, som gladelig publiserer bildene med dertilhørende skandaleoverskrift.

Jeg tror nok at metoden med offentliggjøring av mistenkte er effektiv, og det er selvsagt flott at overgripere blir tatt. Men hva er terskelen for at Interpol skal offentliggjøre bilder? Digitale bilder er enkle å manipulere, og for kyndige er det ikke noe problem å manipulere inn andre ansikter i bildene. Muligheten for et internasjonalt justismord er dermed relativt stor.

Muligens ville det vært lettere å ev. renvaske seg etter frikjennelse hvis ikke skandalefaktoren var så stor til å begynne med. En løsning her ville vært at mediene ikke fikk forfatte overskrift/artikkeltekst selv, men at internasjonale etterlysninger med bilde ble skrevet fullt og helt av Interpol. Slike etterlysninger kunne videre vært forbeholdt avis-seksjon med offentlig informasjon. Videre måtte antakelig etterlysningsbilder bli unntatt sitatretten i vestlig opphavsrettslovgivning.

Del ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Om offentliggjøring av bilder av overgrepsmistenkte”

  1. Jeg hørte på radioen at dette bare er andre gang Interpol går ut internasjonalt med etterlysning og bilde. Finner ikke kilden i farta, men var på enten P2 eller NRK Alltid nyheter.

    Ser også at det er på bakgrunn av funn på over 100 bilder at den aktuelle mannen blir etterlyst. Skal jo litt til å manipulere så mange bilder uten at noen som går dem etter i sømmene oppdager det? Men det er jo selvsagt mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *