“Finanskrise”

Tenk om finanskrisa ikke er en krise, men en nødvendig justering av et globalt penge/låne-marked i ubalanse? “Krisa” fører også med seg noen fordeler: Prisene på private boliger synker. Dette er bra for unge flest (greit, ikke for oss som kjøpte når markedet var mest overpriset). I tillegg vil forbruket senkes, dette er da også bra i et miljø-perspektiv.

Det er rart å se at alle medier i dag, og mange av de jeg kjenner også, ser ut til å mene at det normale er at børsene stiger, at husprisene stiger, at det private forbruket øker. “Oj, vi trodde verdien på boligen vår kom til å stige eksponentielt til evig tid.” Hvis de siste årenes vekst kunne fortsette, måtte Maja ha betalt 5-6 millioner for en liten hybelleilighet når hun en dag skal ut på boligmarkedet. “Oj, men krisa er jo nå i 2008”.

Vi får håpe den abnorme prisøkningen på boliger nå kan stogges litt, og at det blir opprettet en gjeldsslette-ordning for alle de som kjøpte en overpriset bolig i årene 2002-2007. Pengene til en sånn ordning kunne vært tatt fra de som har hentet ut profitt fra de siste års overprisete boligsalg, f.eks meglerhusene, bank-aksjonærene, og leder-bonusene i semi-offentlige selskap.

Del ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Én kommentar til «“Finanskrise”»

  1. Det er også rart å lese i avisene om at så mange mennesker plutselig ikke kan håndtere boliglånene sine. Såvidt jeg husker er det stadig blitt publisert undersøkelser de siste årene, hvor folk ble spurt om de ville kunne leve med en rente som var mye høyere enn da de tok opp lånet, og såvidt jeg husker var det gjengse svaret at “ja jøss, det blir ikke noe problem, det har vi da tatt høyde for”. Og bankene svarte det samme da de ble spurt om de kanskje var litt for rause med å låne ut penger. Og likevel leser man nå om massetvangssalg av boliger. Rart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *