Spotify og streaming av musikk – fordeler og ulemper

Spotify er en relativt ny tjeneste som nå begynner å ta av for alvor her i Norge. Produktet er tilgang til en svær musikk-katalog – de fleste vanlige artister man kommer på, finnes her – og programmet lar brukerne streame musikken ned til sin datamaskin/mobiltelefon. Spotify er foreløpig gratis å bruke hvis man har en invitasjon.

Det er veldig bra at det endelig kommer et lettvint og lovlig alternativ til ulisensiert nedlasting av musikk (The Pirate Bay o.l.). Siden jeg installerte programmet har jeg funnet igjen mange gamle klassikere som det er over ti år siden jeg hørte sist, noen personlige høydepunkt var hele Fiskepudding! Lakrisbåter!, som jeg fikk av mamma på LP i 1981 og som ikke har hørt på siden 80-tallet. Og ikke minst den komplette Fläskkvartetten-katalogen! Kvaliteten på musikkfilene er god, Ogg/Vorbis Q5 er transparent for de flestes ører. Man kan dog ikke laste ned musikken direkte, og dermed blir det vanskelig å bruke musikken i bærbar mp3-spiller/i-pod/bil. (Teknisk sett er det imidlertid ingenting i veien for å gjøre en analog kopi av lyden.)

Katalogen er langt fra komplett. Både store og små artister mangler, og det ble ikke bedre av at Spotify nettopp måtte fjerne mange større artister. Zappa, Pink Floyd, The Beatles, Tool, Metallica, Bob Hund, Thinking Plague, Mike Keneally, Arti & Mestieri, samt det meste av Gentle Giant mangler i Spotifys katalog pr. dd.

Som ihuget musikkelsker bedrøver det meg også at flere av ulempene fra den gamle platebransjen er med inn i programmet:

  • Ratingsystemet ekskluderer nyskapende og smale artister, og gir fokus til kommersielle utgivelser som allerede har suksess
  • Så langt har jeg til gode å verken se eller høre reklame på tjenesten, men hvis Spotify skal være potensielt lønnsomt for artistene, MÅ Spotify på en eller annen måte generere nok penger til å betale vederlag. Hvor lang tid tar det før Spotify blir kjøpt opp av en av de andre mediegigantene (Google, Time Warner)?
  • Vil morgendagens store mediegiganter være mer villig til å betale de kreative skaperne enn de gamle plateselskapene?

Andre ulemper med programmet er at det baserer seg på mellomlagring av musikken på brukernes harddisker. Når du kobler deg til, blir maskinen din samtidig en p2p-server, akkurat som Skype, Vuze, Miro og lignende tjenester, noe som potensielt kan resultere i svært høy båndbreddebruk hvis du sitter på raske linjer (jf. supernode).

19. februar kommer Richard Stallmann til Bergen, for å tale for the free software-movement. Det slår meg at Spotify er et steg i gal retning, ikke nok med at man ikke har kontroll over programmene på datamaskinen, eller hvordan de bruker linjekapasitet/maskinvare – man har heller ikke kontroll eller reell bruksrett over musikken.

Men hvis Spotify får orden på katalogen sin, tror jeg nok tjenesten kan bli en uforbeholden suksess. Folk flest vil akseptere reklame på en tjeneste som gir såpass mye som Spotify gjør, og Spotify kan på sin side selge målrettet reklame til ulike alders- og geografiske segment.

Del ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3 kommentarer til «Spotify og streaming av musikk – fordeler og ulemper»

  1. Joe: mener at det er forskjellig musikkutvalg i svensk Spotify vs norsk Spotify? Eller misforstod jeg deg, og du kun mente at vi norrbaggar troligen inte villa fatta alla dom okände namnen på er lista? :-P

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *