Idiot-genet og atikmdag.sys

Maren kjøpte seg ny PC her om dagen. Siden jeg av en eller annen grunn har en del kunnskap om datamaskiner, spurte hun meg om hjelp til å velge ut komponentene. Hun ville f.eks. ha en PC som taklet tunge spill, og jeg anbefalte derfor to Radeon 4850-kort i Crossfire-oppsett, noe som gir god ytelse for pengene.

Jeg har fartstid som data-rådgiver, mest pga. egne erfaringer. I årene 2001-2005 hadde jeg f.eks. opptil flere vannkjølte PC-er. Ytelse og lydløshet. I 2003 kjøpte jeg min første PC som jeg kjørte Linux (Fedora) på. Av en eller annen grunn testet jeg jevnlig ut ulike operativsystemer i jakten på det ultimate stabile og raske OS-et. Lærte meg å sette opp LAMP-server. Jeg brukte mye tid, lærte mye om emnene. Folk som møtte meg på den tiden ville nok trodd at jeg faktisk liker å mekke på PC-er, at jeg liker å installere tre ulike operativsystem på samme PC samme dag bare for å teste, at jeg liker å flashe bios, prøve ulike grafikk-drivere, restarte maskinen 50 ganger. Men jeg liker det ikke, og jeg likte det ikke før heller. Jeg ville bare ha noe som fungerte som det skulle, og brukte tiden det tok for å få det til å virke. Satte meg inn i det. Gøtset på, ofret alt. Løste problemene. Gratification. Idiot-genet.

Men nå er det lenge siden sist jeg ble opphengt i denslags. I dag forsøker jeg å bruke datamaskinen til mer eller mindre fornuftige ting, og fikse mindre. Jeg liker fremdeles at datamaskinen virker slik jeg vil, at ting er logisk, praktisk og gjerne estetisk også, men det må kunne ordnes med en quick fix. Ubuntu har nok spart meg for mye tid de senere årene. Uansett, tilbake til Marens PC. Hun skrudde sammen komponentene selv, men jeg tok på meg ansvaret for å installere operativsystemet og teste ut om ting fungerte som de skulle. Hun valgte Vista som operativsystem, ikke akkurat mitt førstevalg, men greit. Det er hennes PC.

Fredag ettermiddag lastet jeg ned de nyeste signerte driverne, og gjorde alt klart. Det er en relativt selsom prosess å installere Vista på en så ny PC, komponentene er så nye at driverne ikke er integrert i Windows. Alt skal helst installeres i en spesiell rekkefølge, først chipset-drivere, så nettverk, og så ulike pakker fra Windows (.NET x3) osv. Og Windows er lagt opp sånn at man helst bør restarte mellom hver av disse. Til slutt installerte jeg grafikk-drivere, restartet, og ble møtt av BSOD:

Google røpet raskt at jeg ikke var alene om om å ha problemer med atikmdag.sys. Det var altså en vanlig feil, og det fantes ikke en enkel løsning på problemet. Akkurat da slo idiot-genet inn igjen, kanskje fem år siden sist, jeg skjønte det ikke med en gang men jeg bare MÅTTE fikse dette problemet for enhver pris. Etter å ha forsøkt et utall løsninger, var jeg sikker på at jeg i det minste hadde lokalisert feilen. Og den hang sammen med det dyrebare Crossfire-oppsettet, hele poenget, når jeg tok ut det ene kortet av maskinen ble det OK.

Jeg klarte ikke å få til Crossfire i Vista og installerte derfor betaen til Windows 7, som jeg lastet ned tidligere i vinter, men problemet vedvarte, faktisk ble det litt verre. Jeg installerte deretter Vista på ny for å prøve ut noe nytt jeg hadde lest om, men nei. Motvillig installerte jeg også 7,5 år gamle Windows XP, men også her ble jeg møtt med BSOD på slutten av driver-installasjonen, men med referanse til en annen fil, nemlig atidvag.dll. Javel, flashe bios da. Men Windows lar seg fremdeles ikke starte i Cross-fire-modus. Au. Og jeg visste alle komponentene virket hver for seg, de ville bare ikke virke sammen, slik de skulle.

Tidligere, når jeg ble opphengt i et problem som dette, hadde jeg mulighet til å sitte med problemet fram til det ble løst. Det hadde jeg ikke denne gangen. Installasjonene og testingen måtte gjennomføres innimellom matlaging, leking, tur til kjøpesenter, avtale i byen – jeg måtte tom. sove litt sist natt. Alle disse avbrekkene gjorde meg svært ulykkelig og relativt grinete. Google-treffene var demotiverende, det fantes folk der ute som ikke klarte å løse sine atikmdag.sys-problemer – og jeg innimellom tenkte jeg på å gi opp. Jeg så for meg at Maren var nødt til å sende tilbake det ene grafikkortet og klare seg med ett.

Mitt PC-forslag,
fungerte ei. Mitt ansvar,
mitt nederlag.

Det siste jeg forsøkte var å øke volten på minnet og PCIe-sporene. Samtidig installerte jeg en eldre driver (mai 2008), og gikk over alle kablene til kortet for en siste gang. Og da virket plutselig maskinen som den skulle, med Vista – med Crossfire. Maren skal piske meg lenge før jeg rører den driveren igjen. Men det var interessant og litt opprivende at idiot-genet kan slå inn enda.

Del ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

8 kommentarer til «Idiot-genet og atikmdag.sys»

  1. å øke volten på minnet og PCIe-sporene var det jeg tenkte på med en gang jeg så problemet.. som å sjekke gressklipperen for bensin før man skrur av forgasser og sylindertopp..

  2. Har akkurat brukt tre timer på å finne ut av nettverksproblemene, og endelig trorjeg kanskje løsningen er i boks. Jeg har to trådløse rutere som bytter på å være klienter mot et adsl-modem, og forbindelsen ble dårlig i morges igjen, etter flere uker med maks stabilitet. ARRRGH! jeg trodde det var over nå. Bra trådløs tilkobling, rundt 50%, men pingpakker forsvinner og overføringen stopper, eller ligger rundt 5kbps, jeg lurte lenge på om det var nextgentel som hadde cracket seg inn og føkket opp pga heftig torrenting i det siste. Laptop med trådløskort på samme sted som ruteren derimot, gikk helt greit, altså kunne det ikke være noe galt med plasseringen av ruteren. ????????????????????????????????? Jo for fasan, etter å ha tweaket en haug med latterlige parametre i ruteren endeløst i tid og sjel, finner jeg ut at i stuen er det stabil kontakt. Hvorfor i hylfertsen? Noen må ha slått på noe elektronisk i formiddag i nabohuset som lager interferens med selve ruteren, og ikke trådløskanalen, akkurat de par metrene ruteren pleier å stå. Dette problemet har jeg hatt i et halvt år, men bare periodevis, og stakkars fresh har fått strupet kontakten med eteren og har vel ikke skjønt en drit, hadde jo ikke gjort noe galt, tvert i mot, halvkvalt sitter den der nå oppå kjøleskapet, håper dere trøster henne litt fremover og forklarer at dette skal nok gå bra, løsningen på verdensproblemet er (kanskje) funnet. NEEEEEEEEIIII! jo. hoi hoi hoi, så ut til at det var tilbake til gode gamle uendelig-latens-scp-testen… men det var bare en liten vanlig hikke. Jeg skal lage et script som tester forbindelsen og sender status i sms til meg hvert femte minutt.

  3. Den trådløse ruteren interferer med noen trådløse mus jeg ikke bruker, hvis trafikken er stor hakker og stotrer pekeren. Det finnes sikkert mye som kan slå inn andre veien også. Men du merker jo om det er bare fresh som sliter, eller om det er hele nettverket? Hvor mye har du i opp/ned-hastighet fra PC-en plassert ved modemet da?

  4. Alle maskinene som gikk gjennom ruteren (trådløsbro) der den sto gikk sakte (en halv mikrobit i timen), ikke bare fresh. Laptopen som sto plassert samme sted som ruteren (trådløsbro) der den gikk sakte, hadde ganske bra hastighet (over sju terrabytes i nanosekundet!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *