Piratebay.org – første runde avklart

Bakmennene av Piratebay.org er foreløpig dømt til et års fengsel og samlet å betale 30 mill. svenske kroner. Jeg sier foreløpig, fordi denne saken kommer til å bli anket helt opp til svensk høyesterett før den får et endelig utfall.

Mange ser ut til å trekke fram Google som eksempel på en søketjeneste som gjør det samme som The Piratebay.org. Følgelig vil også Google tape i en svensk rettsal, fordi man kan bruke Google til å søke etter ulovlige torrenter ved f.eks. å spesifisere en fil-konstruktør i søket.

Problemet med dette argumentet er at folkene bak Piratebay.org eksplisitt har profilert seg selv og nettstedet sitt utelukkende på ulovlig fildeling, og de har tjent penger på ulovlig fildeling gjennom å selge reklameplasser på The Pirate Bay. Brorparten av materialet som er indeksert hos The Pirate Bay er ulisensiert. Google kjører på sin side en svært lav profil hva angår muligheter for å finne ulisensiert materiale med Google, og de har mange fornuftige og lovlige tilleggstjenester i tillegg til søk.

Dette tror jeg er årsaken til at Google ikke kommer til å bli saksøkt med det første. Om Pirate Bay skulle bli dømt skyldig i høyesterett om 2-4 år er det derimot større fare for at andre aktører kan bli saksøkt kort tid etterpå.

Del ...
  •  
  •  
  •  
  •  

2 kommentarer til «Piratebay.org – første runde avklart»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *