Konflikter rundt ungdommers mediebruk: Skjerm

Barn foran skjerm av Aaron Escobar

Foreldre liker å blande seg oppi det ungdommene gjør og foretar seg. I det siste årene har det spesielt vært ungdommers bruk av dingser som har  skjerm som har skapt ufred i huset. Etter hvert som skolearbeid og lekser krever mer og mer arbeid ved en datamaskin, oppstår det en typisk konflikt mellom foreldre og tenåringer om hvor mye tid ungdommen skal få bruke foran skjermen ellers i døgnet. Jeg har sett at foreldre grovt sett har tre måter å tilnærme seg denne konflikten på:

 • Sette rigide grenser for tidbruk, og kreve at ungdommen finner på andre ting utenom avtalt tid.
 • Gjøre tid foran skjermen mindre attraktivt, gjennom belønninger eller å ofte finne gode alternative ting å gjøre
 • Åpne opp grensene i perioder, for å se om interessen brenner ut på sikt

Å sette strenge grenser blir vanskelig å følge opp etter hvert som ungdommen blir eldre, og man har uansett ikke oversikt over hva som foregår borte hos venner. Ofte opplever ungdom at foreldrene ikke gir dem nok tid, noe som fører til at den tilmålte tiden foran skjermen får en ekstra opphøyd dimensjon som på sikt bare vokser. Å finne på ting sammen bør man selvsagt gjøre fra tid til annen uansett, mens det å gi belønninger kan være direkte uheldig – siden fascinasjon ikke er noe som kan selges. Å åpne opp for økt autonomi og selvstyre rundt skjermbruk i f.eks. ferier kan selvsagt være sunt for husfreden, men rutinene kan bli desto vanskeligere å snu når ferien er over. Så hva kan man gjøre?

Det finnes ingen sikker fasit, men det første misfornøyde foreldre bør gjøre er rett og slett å skaffe seg mer info. Spør ungdommen om du kan få være med å se litt på spilling, chatting eller en tv-serie. Spør hvordan det virker, eller få ungdommen til å forklare fascinasjonen med egne ord. Dermed har man et bedre grunnlag for å diskutere den unges mediebruk. Det dummeste man kan gjøre er å prøve å sette bånd på noe man ikke forstår.

Del ...
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

5 kommentarer til «Konflikter rundt ungdommers mediebruk: Skjerm»

 1. Høres klokt ut, hvis man som forelder prøver å være med på datagreiene blir det automatisk lame og ungdommen finner på noe annet hvor han får være i fred fra de voksne.

 2. Min eldste er snart ni, så hun kommer dit om noen år. Har allerede fått egen PC og e-post og mobil, men vi kontrollerer alle brukernavn og passord. Slik det har sett ut hittil så er heldigvis sommeren helt av seg selv en årstid med mer tiltrekning mot sykkel og diablo ute, men ser at dette kan endre seg de neste årene… Blir veldig spennende å se henne gå fra barn som hun er nå, gjennom tween-årene, til teen-årene… http://en.wiktionary.org/wiki/tween

 3. Regner med å få mye stoff til bloggen etterhvert som datteren skal gjennom alle fasene. Men må vel snart begynne å tenke på hennes personvern når hun fyller to :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *