Åpent brev til Jens Stoltenberg: Hvorfor skal jeg gidde å gjøre noe for miljøet?

Jeg var helårssyklist i 2007-2008, og det er nå aktuelt å begynne å sykle igjen – med barnehage-datteren min som passasjer det meste av veien. Men ved å sykle til barnehagen, og deretter til jobb, utsetter jeg meg selv og datteren for potensiell fare fra sløve/aggressive bilister, for CO2 og svevestøv – og jeg vil selvsagt bruke lenger tid til og fra jobb enn hvis jeg kjører bil.

Samtidig vil jeg være nødt til å dusje to ganger om dagen. Kommunen og arbeidsplassen har lagt noenlunde til rette slik at jeg kan sykle – det er sykkelsti/fortau nesten hele veien, og vi har dusj og garderobe på jobben. Mitt miljøengasjement gjør at jeg er tilbøyelig til å sykle, i hvert fall fram til snøen kommer og fortauene blir glatte og humpete.

Men Stoltenberg, hva er vitsen i mitt miljøengasjement hvis du uansett insisterer på å ta opp så mye olje som mulig? Det at oljen skal opp, hvor som helst, så fort som mulig, gjør at det kommer på det samme hvor mye jeg eller du kjører bil – oljen som blir tatt opp skal jo brennes opp uansett. Eller tar jeg feil?

Aftenposten skrev følgende forleden, og du ble sitert

Alle partier på Stortinget – bortsett fra de to største – ønsker å trekke StatoilHydro ut av oljesandprosjektene i Canada. Statsminister Jens Stoltenberg mener derimot at StatoilHydros fremtidige utslipp av CO2 i oljesandprosjekter i Canada ikke er Norges ansvar:

–Hele klimaregimet er basert på at hvert land er ansvarlig for og må ta tak i sine egne utslipp. Utslipp i Canada er Canadas ansvar. Norge er ansvarlig for at utenlandske selskaper som opererer i Norge holder seg innenfor norske utslippstak, sier han.

Nå er det ikke sånn at Norge holder seg innenfor egne utslippstak. Vi klarer på ingen måte nå de klimakravene vi underskrev på at vi skulle gjøre i Kyoto-avtalen, og nå forsvarer du altså å øke oljeutvinningen og Norges rikdom, ved å utnytte at andre nasjoner har slappere utslippstak enn Norge. Stoltenberg, her viser du at du enten ikke har skjønt at jorda er en lukket biosfære, eller at du rett og slett driter i det. Dette kaller jeg ansvarsfraskrivelse, fra deg og fra den norske, rødgrønne regjeringen. (Ikke det at jeg tror et borgerlig, FRP-dominert alternativ ville gjort det noe bedre).

Kan du, Stoltenberg, forklare meg hvorfor jeg skal gidde å gjøre noe for miljøet? Hva er vitsen?

Del ...
 •  
 •  
 •  
 •  

8 kommentarer til «Åpent brev til Jens Stoltenberg: Hvorfor skal jeg gidde å gjøre noe for miljøet?»

 1. Godt sagt – men Jens Stoltenberg har ikke sagt at vi skal pumpe opp olje ennå. Han har foreløpig sagt ok til å utrede mulighetene og konsekvensene.

 2. StatoilHydro kjøpte opp kanadiske North American Oil Sands Corporation (NAOSC) for 12 milliarder kroner i 2007, og det er denne investeringen Jens Stoltenberg nå rettferdiggjør. Oljefondet og utbyggingen i Hammerfest viser at Arbeiderpartiet ikke er interessert i å vente med å ta opp oljen. Oljesand-utvinning er for øvrig mye mer forurensende enn konvensjonell hav-utvinning.

 3. Både Stoltenberg og en rekke andre, alle andre politikere bør ta dette inn over seg. Ingen er engang i nærheten av å gjøre alt som trengs i forbindelse med naturødeleggelsene. Det går knapt an å si at de skraper i overflaten engang.

  1. Takk det samme!

   Det er dessverre nok hykleri å kritisere når det kommer til miljøspørsmålet. Mange gjør mye, men det er faktisk politikere og NGO-er som må gå foran i dette spørsmålet, og føre en ansvarlig politikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *