Ta regien på den gode debatten

De aller fleste nettsteder som driver med innholdsformidling har i dag kommentarfunksjon. Men svært ofte domineres kommentarfeltene av tendensiøse eller useriøse innlegg. Spesielt nettaviser som henvender seg til et bredt publikum har problemer med dette, men også litt smalere portaler som forskning.no sliter med tendensiøs kommentering på tema som f.eks. miljø og kjønn.

Problemet er delvis selvforsterkende. Kommentarene danner nemlig grunnlaget for debattkulturen  på nettstedet. For leserne tar det ikke lang tid før et nettsted blir stemplet som henholdsvis seriøst/useriøst – og kommentarene er et viktig kriterium. Løsningen er rett og slett å ta regien på debatten, og bare slippe gjennom innlegg som holder en gitt standard.

Problemet med tendensiøse innlegg er ikke bare at de gode kommentarene får mindre plass, men at terskelen for å bidra med konstruktive innlegg blir høyere på hele nettstedet. NRK-beta hadde et innlegg om dette ifjor. Hele formen på debatten bestemmes av majoriteten av innleggene – og det er bare de som behersker den rådende uttrykksformen som får lyst til å delta. Hvis uttrykksformen i en debatt er for brautende eller bastant, vil enkelte som er mer forsiktige av seg ha større reservasjoner for å delta. Hvis debattstilen er useriøs, vil kloke folk holde seg unna. Det er ikke interessant for en forsker å diskutere med anonyme brølaper.

Flere løsninger er prøvd for å få bukt med problemet. Dagsavisens debattforum Nye meninger krever at innlegg skrives under fullt navn. Dagbladet har et ratingsystem, som mer eller mindre automatisk gjemmer de mindre populære innleggene. Forskning.no fjerner bare innleggene uten å legge igjen spor. Antakeligvis er det siste mest effektivt. (Spesielt siden det i Dagbladets tilfelle ofte er de mest usaklige og brautende innleggene som blir populære, som for øvrig igjen henger sammen med både formen og målgruppen til tabloide aviser.) En tredje måte er å fjerne innlegget, men å beholde kommentar-IP/navn og legge igjen en lenke til regler for moderasjon. Men denne løsningen bør antakeligvis bare brukes i diskusjoner hvor majoriteten av innleggene er seriøse.

Fra forskning til forside 4.0-seminaret sa Nina Kristiansen at det var de samme menneskene som skrev tendensiøse innlegg på segmentene miljø, kjønn og innvandring. I så fall er løsningen enkel: Forhåndsmoderer kommentarer fra de kjente trollene etter IP-adresse/brukernavn, og slipp kun gjennom de innleggene som passerer forhåndssensuren. Andre debattanter kan så slippe til. På sikt vil da kommentar-kulturen på problem-segmentene garantert bli endret i en mer konstruktiv og åpen retning.

Del ...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 kommentarer til «Ta regien på den gode debatten»

 1. Jeg har ofte lyst til å kommentere på forskning.no, men jeg vet selvsagt bedre enn å gjøre det. Jeg lurer ofte på hvorfor (mange) bloggere tilsynelatende instinktivt skjønner hvordan de skal moderere fram en konstruktiv samtale i kommentarfeltet, mens større fora som nettaviser, som man skulle tro hadde mer ressurser å bruke på det, sliter så voldsomt. Er det fordi en nettavis per definisjon er mer “offentlig” og dermed kvier seg mer for å sensurere kommentarer? Det er i så fall litt merkelig, siden de jo sensurerer leserinnlegg hver eneste dag.

  Ser ellers ut som et interessant seminar. Kommer du til å legge ut et mer generelt referat? Eller vet du om noen av de andre deltakerne har gjort det?

 2. Jeg vet ikke om noe generelt referat, men jeg kommer til å skrive en bloggpost om mitt innlegg. Temaet mitt var nettopp mine erfaringer med bloggformidling, noen suksesshistorier, og sosiale medier først og fremst som et identitet- og autoritets-prosjekt (snarere enn et kommunikasjonsprosjekt).

  Som du sier – det er litt merkelig at det skal være så vanskelig. Samtidig er det lett å skjønne hvorfor Dagbladet aldri kan bli en hovedarena for seriøs debatt – hovedoppslagene i avisen er i seg selv uten unntak useriøse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *