Proffbloggerne

Det har oppstått et nytt sjikt med bloggere, som kanskje kan kalles proffbloggere. Disse er kjennetegnet ved at de også behersker andre medie-uttrykk.

Et godt eksempel på en proffblogger er Ida Jackson (virrvarr.net). Hun skriver jevnlig gode innlegg på bloggen sin, men samtidig gjør hun seg godt på TV, er bok-forfatter og klarer å takle stresset en hektisk mediehverdag fører med seg.

Proffbloggerne skriver om tema som fanger oppmerksomheten til folk, men i tillegg klarer de å konstruere en nett-identitet og profilere seg via andre medier. De har høy utdanning eller lang medieerfaring.

Utdelingen av 2,5 millioner Fritt-Ord-midler til bloggere bekrefter denne trenden. Mottakerne av midlene er  journalister, forfattere, eller folk med mastergrader eller lang erfaring fra organisasjonsliv eller politisk arbeid.

Walid al-Kubasai er for eksempel skribent, forfatter  og sivil-ingeniør. Han mottok 310 000,- til en blogg  for og om de sekulære og liberale muslimene. Elisabeth Breien Ellingsen er journalist og har erfaring fra Røde kors. Hun mottok 300 000,- til en politisk bloggportal som skal samle blogginnlegg som skiller seg fra innholdet i andre medier.

Samtidig begynner de tradisjonelle mediene for alvor å interessere seg for de gode bloggene. VG Nett har nettopp begynt å profilere gode blogger på forsiden. Alle de store mediehusene tilbyr bloggfunksjonalitet eller samle-portaler for blogging.

Innholdet i bloggsfæren blir altså inkludert som en del av innholdet i de tradisjonelle mediene. Dette fører i mange tilfeller til at både temaene og formen på bloggingen blir mer lik som i tradisjonelle medier.

I utgangspunktet hadde blogging et dagbokaspekt, men  de suksessfulle bloggene skriver heller om tema som også engasjerer i de tradisjonelle mediene. Og nå har vi altså fått proffbloggere, som i noen grad klarer å sette dagsorden og skape nytt innhold.

For et par år tilbake skrev Karianne Gamkinn mest om det å være mamma, men nå oppsummerer hun nyhetsbildet, skriver bokanbefalinger og er med på å sette dagsorden på VG Nett.

Jeg tipper at det personlige dagbok-aspektet kommer til å være der fortsatt – men for proffbloggerne er «det personlige» kanskje litt mer gjennomtenkt – det ligner kanskje litt på en strategi fra et av de store mediehusene?

Så gjenstår det å se om mediehusene snart  begynner å betale  lønn til bloggerne.

Dette innlegget finnes også i en omarbeidet versjon på forskning.no-bloggen.

Del ...
 •  
 •  
 •  
 •  

5 kommentarer til «Proffbloggerne»

 1. Spennende fremtid for oss bloggere uansett tror jeg. Veien blir til mens vi går, helt klart. Men håper fremtiden byr på frihet og ansvar.

  Mvh
  Bianca, Little Scandinavian

  1. Det vil jo alltid være mulig å blogge, men poenget med begrepet proffblogger er å fange opp bloggerne med suksess, de som klarer å inkludere seg i den offentlige debatten.

 2. tja. Hva med alle de kommersielle rosabloggerne, de som “lever av bloggen”, er ikke de profesjonelle? Eller er proffkriteriet ditt kun basert på innhold og demografi?

  Jeg tenker på begrepet profesjonell som det motsatte av amatør- og et viktig forskjell mellom amatør og profesjonell er for meg, nettopp det å leve på/av virksomheten. De fleste av disse rosabloggerne, hvertfall toppbloggerne, er også på twitter og facebook, og de driver også andre bigeskjefter de har fått mulighet til pga. bloggingen(f.eks Voe, som har gitt ut singel, og Kristina Andersen, som designer en kolleksjon hundeklær, eller Linnieee, som er programleder(?) i nrkP3).

  Jeg vet ikke…jeg begynner å bli litt lei av at det liksom bare er de voksne, “ordentlige” bloggene som er viktige. Det er ikke som om at det finnes mange sterke nettidentiteter blant rosabloggerne også, men deres identitet er vel kanskje først og fremst kjent blant målgruppen sin.

  De fleste rosabloggerne skriver forøvrig også innlegg (kanskje i mindre hyppigere grad, men…)om samfunnsaktuelle ting- Ulrikke Lund fokuserer f.eks ofte på materialisme og overforbruk, de fleste har kommentert pelsdebatten i det siste, men de bruker gjerne et språk og har et perspektiv som ikke nødvendigvis treffer alle forståsegpåerne på twitter. DET betyr ikke at de ikke er relevante, viktige eller interessante!

  Og til sist: jeg håper egentlig veldig at bloggmediet ikke nærmer seg de mer tradisjonelle mediene. Bloggingens styrke ligger etter min mening i at den nettopp IKKE er det :)

  1. Takk for kommentaren, Marianne! Fint med en sjanse til å avklare.

   Jeg tenker at kriteriene egentlig er de samme som i tradisjonelle medieteori – proffbloggerne har kontroll over identitetsuttrykk, de er mediestrateger, de har svært ofte utdanning og/eller erfaring fra organisasjonsliv (som jeg skriver over).

   Man kan også komme svært langt som 13-åring hvis man har en pappa som hjelper til, og hvis man har fått lære hvordan man omgås andre i medieverdenen.

   Voe blir etter disse kriteriene en proffblogger, siden hun tydelig behersker sitt uttrykk i andre medier. Men det er ikke nok å ha en blogg på blogg.no og/eller tjene noen kroner med og for Thomas Moen & Bootstrap AS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *