Hva er blogging?

Det er mange som forsøker å definere hva blogging er i den norske offentligheten.

Thomas Moen hadde en håpløs ambisjon om å etablere en plakat for bloggere – først etter en modell av vær varsomplakaten, til sist som et forslag folk kan velge å forholde seg til om de ønsker. Moens plakat har fått mye oppmerksomhet, spesielt i Dagsavisen, som korrekt antok at saken ville skape mye debatt.

Ida Jacksons er ute med boka “Sosiale medier – hvordan ta over verden uten å gå ut av døra”. Hos Jackson er blogging  først og fremst motivert av lidenskap. Men dette er feil. For å “ta over verden” er man nødt til å også beherske tradisjonelle massemedier, noe Ida Jackson så absolutt gjør.

Lars Nyre, tilknyttet Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB, definerte i går blogging som motsetningen til klok og fornuftig.

ekskludering

Moen, Jackson og Nyre har det til felles at deres forståelse av blogging er ekskluderende og spesifikk.

Moen henvender seg først og fremst til bloggere som vil tjene penger på bloggen sin. Ida Jackson skriver visst mest om bloggerne som har en indre motivasjon. (Selv  tror jeg heller at de fleste  blogger er like mye motivert av eksterne faktorer –  som  det å få tilbakemeldinger, debattere, og å bygge opp sitt eget selvbilde og identitet.)

Nyre ekskluderer alle typer faglige blogger, inkludert den han skriver på selv. Forskning.no-bloggen, Politisk Analyse og Afghanistanbloggen kan altså ikke kalles blogg?

Definisjonen av blogg

Det finnes amatørblogger, faglige blogger, politiske blogger, aktivistblogger, næringslivsblogger og profesjonelle blogger etc. Jeg har egentlig ikke sett en god, generell typeinndeling. (Typeinndelingen på Wikipedia er ikke god nok.)

Noen tjener penger på bloggen sin, andre gjør det ikke. Noen får mange kommentarer. Andre bruker bloggen til å tenke med – og sender inn de gode innleggene i form av kronikker og avisinnlegg senere. Mange skriver innlegg som nesten ikke blir lest.

Det blogger flest har til felles er at de er offentlige og til en viss grad interaktive. I dette ligger det kanskje en innebygd, “konstruktiv” egenskap. Vanligvis inneholder de innlegg i omvendt kronologi. Mediet er vanligvis tekstbasert, men kan også basere seg på bilder eller video-innlegg.

Blogge-konseptets store styrke er nettopp at det er stort nok til å inneholde så mye forskjellig.

Del ...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

13 kommentarer til «Hva er blogging?»

 1. Du er flink til å kritisera, men har ikkje akkurat ein tydeleg definisjon av blogg. Bloggar er “offentlige og til en viss grad interaktive”. Det er betre å laga ein tydeleg definisjon som ekskluderer nokon ting, enn å laga ein definisjon som inkluderer alt mellom himmel og jord. Kva verdi har det?

 2. Poenget mitt er at blogg-konseptet i dag er svært mange ting, og det klarer ikke de ulike rådende norske debattene om temaet å fange opp.

  Samtidig ser jeg at de generelle definisjonene (f.eks. på Wikipedia eller Merriam-Webster også kommer til for kort.

  Hva er en avis? Er ikke en avis også mye forskjellig? Moderne aviser blander kommentarer, feature, redaksjonelt stoff (innenriks/utenriks) med forbrukerstoff og reklame. Det handler ikke lenger bare om offentligheten, stoffet blir i større og større grad segmentert helt ned til det mest private.

  Akkurat som innholdet på bloggene.

  Betyr dette at en avis ikke lenger er en avis? Jeg tenker at vi kan komme nærmere å forstå hva en blogg er ved å bruke tradisjonell medieteori. Som jeg argumenterer for på forskning.no så har det personlige perspektivet alltid vært et trekk i bloggingen. Men i noen blogger er det tydelig at dette personlige trekket begynner å ligne mer på en gjennomført mediestrategi – bloggerne (eierne) tenker på forhold som identitet, påvirkning, hva som er det riktige tidspunktet for publisering – etc.

  Vi kan kanskje snakke om en mediert personlighet, i så fall. Så da står vi igjen med at en blogg er:

  Elektronisk, offentlig, interaktiv (oppfordrer til debatt) og den innehar en mediert personlighet (mer eller mindre refleksiv).

  Har noen noe å tilføye?

  Vil for øvrig tillegge at jeg kunne tenke meg å sende en artikkel for Norsk medietidsskrift på dette temaet, men jeg er usikker på om redaksjonen er klar for det. Jeg er dessuten noe usikker på operasjonalisering. Innspill mottas med takk. :-)

 3. Blogg er et format.

  Det kan lages taksonomier over hva slags innhold blogger har, eller hva bloggerens formål med bloggen er, men det har egentlig ikke så mye med formatet å gjøre.

  1. Det er vel ikke et format uten at det har en en slags standard eller i det minste en slags spesifikasjon? De fleste blogger kan vel eksporteres som XML, men dette gjelder ikke alle.

   Jeg tenker heller på blogg som en (elektronisk) medietype. Lik en steintavle, et telegram eller et brev. Disse kan igjen ha ulike formater.

 4. Hvis jeg sier at det er en blogg så er det en blogg. Dette er bortimot det nærmeste jeg kommer en definisjon, alvorlig ment. Ellers så kan man si på en litt annen måte at en blogg er noe som er realisert vha et bloggverktøy.

  Sjøl har jeg litt vanskelig for å glemme den opprinnelige “logg”-metaforen: blog er forkortelse for weblog, altså en slags “fortløpende” nedtegning av mer eller mindre bearbeidet innhold. Vi er vel stort sett inneforstått med at hovedinnholdet i en blogg består av “innlegg”, hvor de nyeste kommer først.

  Personlig synes jeg ikke det er interessant å ta formatet inn i begrepsforståelsen. Det stemmer sikkert at de fleste blogger kan eksporteres som xml, men tror det er irrelevant i denne sammenheng.

  1. Ja, det var kanskje opprinnelig en logg, men det brukes til langt mer enn en blogg.

   Ref. bloggeverktøy: Det at blogging har blitt så enkelt er nok hemmeligheten til at det har blitt adoptert av så mange forskjellige grupper av brukere.

 5. Konklusjonen må vel kanskje bli at vanskelig lar seg gjøre å definere blogg, om man ikke forholder seg til de enkle definisjonene, og det synes jeg man kan gjøre. “Et slags dagbok-konsept”. Personlig eller upersonlig. Det holder for meg.

  1. Hei, takk for kommentaren! Et slags dagbok-konsept, ja ofte, men dette stemmer ikke alltid. Altså må man lage unntak for å være presis.

   Grunnen til at jeg maser så mye med dette er at jeg trenger en presis definisjon innen noen måneder. Så dette er et sted å lagre og utvikle tanker på :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *