Bloggtrender 2011

Karianne Gamkinn spør hva som vil skje med bloggerne i 2011. Dette synes jeg er et spennende tema. Jeg tror to trender vil gjøre seg gjeldende – at blogging får større aksept i tradisjonelle medier, og at det vil skje en tydeligere hierarkisering av bidragsyterne. Jeg utdyper begge punktene under.

Effekten av dette er imidlertid at sosiale medier i mindre grad ligner på de åpne, horisontale plattformene for fri kommunikasjon som det ble snakket om tidligere i forbindelse med Web 2.0. Fagbloggene er befolket av eksperter, rosabloggene er befolket av moteinteresserte. Legitimitet og popularitet i offentligheten får begge gruppene gjennom inkluderingen i tradisjonelle medier.

Større aksept

Jeg tror først og fremst at vi vil få flere blogger, og at innholdet på bloggene kommer til å bli ytterligere segmentert. Dette vil føre til at vi vil få se flere faglige blogger, etter hvert som forskere og andre formidlere oppfatter fordelene ved å kunne publisere innhold selv.

Avisene kommer i større grad  til å åpne opp for fag- eller tema-blogger i ulike nyhetsseksjoner. Dette kommer til å bidra til større generell forståelse for at blogging er mer enn rosa-blogging.

Men endringen vil nok først og fremst foregå på områder med mote og forbrukerstoff, og ved at akademiske  blogger blir brukt som kilder. Trenden vil i mindre grad gjelde det tradisjonelt “tyngre” stoffet. Politikk, innenriks, utenriks – her er det fremdeles få bloggere som kan måle seg med betalte journalister.

Hierarkisering

Web 2.0/Sosiale medier var opprinnelig basert på en fri, horisontal kommunikasjon. Vi har i de siste årene sett ulike filtreringssystemer som skal hjelpe oss å skille “godt og dårlig” innhold. Dette har f.eks. skjedd i form av ratingssystemer, samleportaler og treff-lister.

I løpet av 2011 tror jeg flere vil skjønne at når enkelte slipper til i de tradisjonelle mediene, mens andre ekskluderes, har det i effekt blitt innført et hierarki blant bloggerne. De som ikke klarer å skape stoff som slår an i tradisjonelle medier, vil heller ikke oppnå stor suksess som bloggere.

Hierarkiseringen spiller likevel ikke direkte inn på bloggingens identitet- og selvrepresentasjons-egenskap, men antakelig må man ha et visst minimum av lesere for å bruke bloggen for å skape sin egen identitet og mening i tilværelsen.

Vellykket omstilling

De tradisjonelle mediene har de siste 10 årene  omstilt seg for å møte konkurransen fra digitale medier. Viktige trekk i denne omstillingen har vært:

 • å engasjere til debatt
 • å adaptere trekk fra digitale medier
 • å øke mengden journalistikk for/om unge folk
 • å øke mengden feature-stoff for å nå ut til flere

Sett fra avisenes ståsted må denne omstillingen anses som vellykket. Det går jo snart ikke an å diskutere sosiale medier som blogging, uten å snakke om suksess eller inkludering i de tradisjonelle mediene i en eller annen form.

Del ...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 kommentarer til «Bloggtrender 2011»

 1. Interessant innlegg, Jan Frode!

  Jeg ser du tillegger tradisjonelle medier stor vekt hva angår både angår sosiale medier generelt og bloggere og hierarkisering. Jeg tror også vi vil får en ytterligere hierarkisering av bloggere, og jeg håper og tror, at med økt oppmerksomhet mot bloggerne sinnhold i sosiale medier, vil denne oppmerksomheten ikke lenger kun innbefatte rosabloggere. Men tror du tradisjonelle medier vil være rådende her. Eller tror du at grupper av bloggere også selv kan klare å skape oppmerksomhet omkring egne blogger? Jeg er usikker! Kanskje er den norske bloggosfæren for liten til at det er mulig …

  PS Fornøyd med at jeg inspirerer, forresten:-)

  1. Jeg tror nok at bloggere vil klare å skape oppmerksomhet rundt egne blogger i offentligheten, men det krever ressurser.

   De som har fått midler fra f.eks. Fritt Ord, eller de som har en organisasjon i ryggen vil nok kunne klare det.

 2. Kjempebra og godt innlegg. Blir spennende og se hva som skjer.
  Nå er jo Norge og Svergie veldig unike med sin store andel Rosa bloggere og den Trafikken de har sammenlignet med mange andre land.
  Takk for en god sak! I LIKE.

 3. Altså, tradisjonelle medier har jo det tilnavnet av en grunn. De er tradisjonelle og arbeider i gamle, rutinerte vanemønstre. Sosiale medier kan også kalles “nye medier” og er litt mer prøvende og utforskende i måten de “jobber” på, noe jeg tror er en stor fordel og kan skape blest uten hjelp av trad medier.

  Et hierarki ville jeg ikke kalt det. Klarer man ikke å skape relevant og attraktivt innhold eller arbeid uansett hva det er man holder på med, så har man ingenting på den arenaen å gjøre. Det handler jo her også om kompetanse! Hierarki er et for kunstig ord føler jeg. Natural selection passer bedre også her! Haha!

  Hva slags ressurser prater vi om for å skape oppmerksomhet rundt en selv? Penger? Hva kan penger kjøpe? Plass i tradisjonelle medier! Ifølge deg klarer man det ikke nødvendigvis selv uten ressurser? Det handler jo aller mest om connections, både på nett og i det sosiale liv. Trenger ikke spenn for å kommentere på andres blogger og nå om dagen har jo alle en blogg. For meg er det å både gå på og arrangere egne sammenkomster, snakke med alle jeg møter (på nett og IRL) om det jeg driver med og være relentless!

  1. var en liten ting jeg glemte: i fht reklamebransjen! den sliiiiiter fordi den ikke klarer å holde tritt med internett-reklame. alle de gamle gubbene sitter og vet så vidt hvordan de skal sende en epost. føler nyemedier vs tradmedier er lignende!

 4. Prowse: Takk for hyggelig tilbakemelding!

  Dagens outfit: Takk for tankene du deler. Vinklingen i innlegget har nok et visst mediefaglig bias, og konklusjonene mine blir formet av dette.

  Det er godt mulig det finnes bedre ord enn hierarki. Ulikt divisjoner, eller ulike nivåer, vil kanskje fange inn det jeg mener.

  Med ressurser mener jeg tid og penger. Hvis man tjener penger på bloggen løser problemet seg selv, men dette gjelder de færreste. For å få suksess og være motivert til å opprettholde en god blogg over lengre tid, trenger man støtte eller profilering i andre medier.

  1. Ja, jeg har holdt på et år nå uten noen inntekter men med en veldig støttende mann. Vi valgte å gjøre dette fordi vi hadde troa på det. Nå har vi fortsatt ikke tjent noen penger, men vi vet det kommer i fremtiden! Derfor starter jeg nå i full jobb. Vi gav det ett år, så får vi se hva som skjer fremover.

   Hvordan kan vi få til dette da? Syns dette med fagblogger er utrolig spennende, er bl.a derfor vi skapte Notre&Co som fokuserer mest på de vanligste bloggnisjene som mote, foto, personlig, helse, kosthold, livsstil osv. Men vi har kompetanse på å skape vellykkede portaler og plattformer hvertfall! Hadde vært moro med et eller annet prosjekt på den fronten!

 5. Interessant innlegg.
  Jeg ble ikke oppmerksom på bloggverdenen før i fjor høst(jada jeg er treig) og begynte å blogge uten helt vite hva det dreide seg om

  etterhvert gikk det opp for meg at det stort sett KUN var rosabloggere som hadde lesere– når jeg så hva som lå på topplistene. Men, jeg føler det er i ferd med å snu? Litt mer variert på topplistene nå enn for noen måneder siden.

  Og så blir jeg alltid glad for å finne en pappablogg, de er sjeldne!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *