Maria Amelie og viktigheten av en mediestrategi

Maria Amelie er ressurssterk i form av at hun har et bredt nettverk, og gjennom det at hun har et usedvanlig godt medietekke. Med boka Ulovlig Norsk, og en gjennomført strategi som profilerte boka i både sosiale medier og massemediene, klarte Maria Amalie å skape en viktig og interessant debatt som Norge trenger.

I går lurte jeg på hvordan regjeringen, med Storberget og Stoltenberg i spissen, klarte å håndtere denne saken såpass mediestrategisk dårlig. Stoltenberg forsvarte utsendelsen som rettferdig, noe den på ingen måte er.

Storberget var på Dagsnytt 18 og forsvarte vedtaket, og han kom ikke godt ut av det. I denne konkrete saken er det å forsvare vedtaket som å skyte seg i foten. Ingen av velgerne som støtter denne konkrete utsendelsen, vil stemme på dagens regjering uansett.

Grunnen til at regjeringen ikke klarte å komme opp med en bedre mediestrategi, viste seg å være at regjeringen ikke ble informert før arrestasjonsdatoen. Regjeringen hadde altså ingen sjanse til å forberede seg .

For Maria Amelies sak er dette utmerket. Hun hadde en agenda: Å sette søkelyset på det å være papirløs. Hun kunne aldri håpet å få mer oppmerksomhet rundt saken sin, eller bedre reklame for boka.

Derfor tror jeg heller ikke det blir en konkret utsendelse. Alle mediene kommer i så fall til å være der når hun plasseres på flyet, og fremstille Maria Amelie som et offer for den “ubyråkratiske, rigide” norske staten. Jeg tror regjeringen innser dette, og at de derfor vil gripe inn før UNE/politiet sender henne ut.

Jeg er ikke bekymret for Maria Amelie. Hun er praktisk talt norsk. Hun har klart å mobilisere nordmenn, og hun har klart å inkludere seg så til de grader, både politisk, kulturelt og sosialt. Hvis hun ønsker å være i Norge, kommer hun til å klare det.

Maria Amelie har kjæreste i Norge, og kan få lovlig opphold ved å gifte seg, eller få seg en jobb. Hvis hun blir sendt ut, vil hun være tilbake i Norge før det har gått lang tid. Dette forutsetter at hun har de russiske papirene sine i orden, vel og merke, men det blir nok en ordning. Velkommen skal hun være.

Saken viser at enkeltpersoner kan klare det “umulige” – hvis de har ressurser i form av stort nettverk og en god mediestrategi. I dagens moderne samfunn ser dette ut til å være de viktigste kriteriene for suksess. Jeg har dermed ikke like stor tro på at denne saken ender opp i en bedre løsning for de andre papirløse som oppholder seg i Norge, men man kan jo håpe.

Det finnes forresten en måte Storberget kan komme seg unna problemene, og samtidig beholde skinnet sitt. Han kan for eksempel si Vi ga Maria Amelie en sjanse til å få lovlig opphold.

Del ...
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  

5 kommentarer til «Maria Amelie og viktigheten av en mediestrategi»

 1. For det første hadde det vært fint om du kunne forklare hvorfor du mener utsendelsen ikke er rettferdig.

  For det andre vet jeg at du tar feil når du skriver: “Ingen av vel­gerne som støt­ter denne kon­krete utsen­del­sen, vil stemme på dagens regje­ring uansett.”

  Ett individ kan få den bombastiske formuleringen til å falle. Jeg er det individet.

  1. Lovverket åpner opp for å gjøre unntak i spesielle tilfeller. Denne saken er nettopp et sånt spesielt tilfelle – hun har vært her siden hun var barn, hun har tatt utdanningen sin her, hun har nettverket sitt her. Da er det selvsagt ikke rettferdig å sende henne til Russland, hvor hun har bodd i kun tre år av sitt liv.

   Ellers er du kanskje unntaket som bekrefter formuleringen min? Argumentet har likevel gyldighet. Hvis regjeringen skulle hatt en sjans til å kapre stemmer fra FRP, burde de i så fall sende ut Krekar, ikke en person som de fleste (også mange på høyresiden) oppfatter som norsk.

 2. Mitt problem med denne saken er at det ikke virker rettferdig – på en mer generell basis – dersom ressurssterke individer skal få fordeler av å kunne forme offentlighetens syn på sin spesifikke sak. Det har vel sammenheng med det du skriver om kriterier for suksess i det moderne samfunnet. I en sosialdemokratisk ideologi blir dette kanskje spesielt ille – de svake blir enda svakere fordi de sterke kan generere et slikt voldsomt trykk igjennom boklansering etc.

 3. Ikke bare mediastrategisk dårlig, men politisk uklokt. I hvertfall hvis man vi beholde makten etter neste valg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *