glutenfritt_brød

Godt, enkelt glutenfritt brød

Jeg har lenge vært glad i å bake brød, men da jeg utviklet glutenintoleranse for ett år siden måtte jeg begynne på ny. For å gjøre en lang historie kort, jeg har brukt ett år på å lære meg å lage gode, glutenfrie brød, som hever bra, som smaker som vanlige brød, og som ikke tar for lang tid å lage.

På veien har det vært mange helt flate brød som aldri begynte å heve, brød som har smakt (og hatt konsistens) som sand, og ellers brød som har hevet bra, men som også har smuldret opp til støv nedi brødristeren.

I forhold til vanlig kornbakst er hemmeligheten klissete deig og ingen knaing. Jeg bruker egg/melk/sirup i deigen for å sikre god heving og unngå risiko for smuldring (heller ikke etter frysing). Brødformer er helt nødvendig. Jeg har en Kenwood-maskin som tar seg av eltinga, og jeg bruker K-kroken, ikke elte-kroken, for å blande ingrediensene. Jeg har lagd mange mislykkede brød, og lest flere glutenfri-bakst-bøker, for å utvikle denne oppskriften, som er perfekt for meg, og som smaker «vanlig» brød.

 Her er oppskriften på ca. 3,7 kg brød. Jeg bruker 3×2 liters former, 4×1,5 blir selvsagt akkurat det samme. Dette får plass i en vanlig stekeovn.

Det tørre

 • 3x Semper-mix (grov, fiber eller blandings mellom disse)
 • Ca. 200 gram glutenfrie havregryn
 • Ca. 100 gram bokhvetemel  (Dette er kanskje den særeste ingrediensen, men de har den på helsekost og jeg pleier også å finne den på store COOP-butikker av en viss størrelse samt Bunnpris).

DSC_9796

Ta noen rikelige dæsjer med f.eks.:

 • solsikkefrø
 • sesamfrø
 • linfrø
 • loppefrøskall
 • gresskarfrø
 • bohvete-flingor

Jeg bruker vekt på dette over, men har i hver ingrediens litt på slump. Tilsammen med semper-mixene blir det ca. 2 kg tørr masse. Det gjør ikke noe om man mangler en frøtype eller to, men det er nok frøene og havregrynene som gjør mye av den gode smaken.

Gjær som du ønsker. Jeg bruker to pakker tørrgjær eller 1,5 klump ferskgjær. Begge deler fungerer bra.

Det våte

 •  Ca. 1,2 l vann (37 grader)
 • 3 dl melk
 • 4 ss olje (eller mer)
 • 1-2 ss sirup
 • 2 egg

Blandings/baking/heving/steking

Bland det tørre først. Jeg pleier å ha oppi det våte imens maskina kjører rolig. Tips: Ta i sirupen tidlig, og bruk det lunkne vannet for å få sirupen av skjeen. Ta i oljen tidlig.

DSC_9798

Pass på at alt blander seg, stopp gjerne maskina og skrap litt langs sidene med en slikkepott.

 • Smør formene med olje
 • Bruk kjøkkenvekt, fordel deigen i formene
 • Pensle med olje, ev. egg eller hva du vil
 • Jeg pleier å strø bohveteflingor på toppen, det funker sikkert med havegryn også

Hev deigen i formen. Hvis deigen er treg kan du heve dem inni ovnen med litt varme på det første minuttet, men pass på, hvis de hever for fort vil de smuldre senere. Jeg pleier å la de heve ca. 45-60 minutter.

Stek på 190 grader i ca. 45 minutter nederst i ovnen.

Håper det smaker!

 

Del ...
 • 11
 •  
 •  
 •  

8 kommentarer til «Godt, enkelt glutenfritt brød»

 1. Takk for oppskriften. Dette var gode brød! Lenge siden jeg har fått til noe glutenfritt som hever og henger sammen. Et spørsmål: Bruker du ikke salt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *